Förlovad online

Låt par investera i sin relation hemifrån

Kursen Förlovad har traditionellt alltid hållits i kyrkor, på caféer, i hem eller liknande platser där deltagare kunnat mötas. Den nyliga pandemin förändrade förutsättningarna för det och gjort att Förlovad även numera går att hålla online.

Och det fungerar alldeles utmärkt i och med att kursen bygger på filmer – som går utmärkt att visa online – och samtal par emellan.

Deltagare kan därför vara med väldigt smidigt från sitt hem.

Så håller du Förlovad online:

1: Registrera din kurs. När registeringen är gjord kan du börja med att ladda ner filmerna.

2: Välj digitalt verktyg. Vi rekommenderar Zoom, men exempelvis Skype och Google Hangout kan också fungera bra för i alla fall kurser med ett ganska litet deltagarantal. I Zoom, och även många andra av de digitala verktygen, finns det möjlighet för kursvärden att dela sin skärm och på sätt visa filmen. För att se mer praktisk info kring hur Zoom fungerar och används – se vägledningen vi gjort i ordning för Alpha.

3: Planera inför kursen. Ta in anmälningar och skicka sedan ut mail eller sms med inbjudan till deltagarna med länk och övrig info kring tider och datum. Se till så att du har en stabil internet-uppkoppling och att ljus och ljud är bra.

4: Var förberedd. Som kursvärd behöver du ha laddat ner den aktuella filmen och ha tittat igenom deltagar- och ledarmaterial så att du vet vad dagens ämne handlar om (beställ deltagarhäften och annat material här).

5: Ta tag i värdskapet. Utmana dig själv som ledare att vara engagerad och aktiv. Det hjälper människor att slappna av om du är trygg och vänlig. Släpp fram värmen och glädjen i din inledning där du välkomnar deltagarna!

6: Starta filmen. Var beredd att pausa när det är dags för paren att samtala. Stäng av allas mikrofoner (det går i de flesta digitala verktygen såsom Zoom) eller uppmana dem att stänga av sitt ljud själva så att de kan vara trygga i att deras samtal är enbart mellan dem. Var dock tydlig med att de inte ska stänga av datorns ljud helt – de behöver kunna höra när kursvärden återkallar och startar upp filmen igen.

7: Följ upp. Tacka avslutningsvis gruppen för deras tid, påminna dem om att göra följa upp med samtal inför nästa tillfälle och tydliggör när nästa möte och dela länk till det tillfället (enklast är dock att ha en speciell länk för just denna kurs som är densamma rakt igenom). Vill du kan du även vill dela filmen ni sett idag med gästerna så att paren kan se den själva igen senare i veckan. Be även gärna om feedback från deltagarna om det är något som enligt dem kan eller bör göras annorlunda framöver.