Alpha Online

Samtalet om livet och tron bör pågå överallt.

Alla kan, eller vill, inte gå Alpha i kyrkan. Möt dem där de är – online.

Alpha fungerar alldeles utmärkt att hålla på webben. Under pandemin som utbröt 2020 var det i största delarna av världen det enda möjliga alternativet, men det visade sig vara mer än en nödlösning: Många människor som aldrig annars skulle gått Alpha deltog.

Så här ser upplägget ut online

Gemenskap

Tiden för den inledande gemenskapen finns kvar, även om den inte är lika lång som när man möts fysiskt över en måltid. Alpha är en möjlighet att möta livets stora frågor, men även att träffa nya vänner.

Film

Varje tillfälle fokuserar på en relevant fråga som berör livet och den kristna tron, exempelvis: ”Vem är Jesus?”, ”Hur ska jag kunna tro?” och ”Hur leder Gud oss?” Filmerna innehåller vägledande undervisning, intervjuer med experter samt enkäter på stan.

Samtal

Filmerna är utformade för att tydliggöra vad kristen tro säger i de olika frågorna men även för att skapa samtal efteråt. Alpha-ledarnas uppgift är att hjälpa deltagarna att samtala och fundera tillsammans utifrån vad filmen presenterat.

Alpha som online-upplevelse

Det är relativt nytt med Alpha online men erfarenheterna hittills är väldigt positiva.

“Vi har kört Alpha i åtta år och första gången vi anordnade det online så fick vi fler deltagare än någon gång innan, en hel del av dem utifrån som annars inte hade haft möjlighet att gå”. – Peter Persman, kyrkoherde Själavad.

  • Alpha online öppnar möjligheter för nya människor att testa Alpha.
  • Alpha online har bättre procentsiffror än traditionella Alpha när det gäller deltagare som fullföljer kursen.
  • Alpha online lockar och engagerar yngre i större utsträckning än traditionella Alpha.
  • Alpha online utvecklar ledare i kyrkan.
  • Alpha online kan startas enkelt och med kort varsel.

Svenska kyrkoledares erfarenhet är att Alpha online funkar


Alpha Online-träning

I filmen här intill får du en introduktion kring Alpha online. När du bestämt för att anordna en kurs så finns det två ytterligare fördjupande träningsfilmer att ta del av, de hittar du på ”Min Alpha”-sidan som du får tillgång till när du skapat ett inlogg här på vår hemsida.


Praktisk vägledning

Väldigt mycket är sig likt från att hålla Alpha på mer traditionellt vis, exempelvis i en kyrka. Men vissa saker är förstås annorlunda när det sker online. Vi har listat de viktigaste sakerna att tänka på här.

1. Registrera kursen

Allt du behöver för att starta Alpha finns här på vår hemsida under vinjetten ’Min Alpha’. Fyll i och registrera din kurs och välj alternativet ’online’. Efter registreringen kommer du åt de olika kursavsnittens filmer genom att klicka på den kurs inne i ‘Min Alpha’.

2. Hitta ditt verktyg

Det finns många bra och användbara resurser online där det är möjlighet att spela upp en film och ha gruppsamtal. Vi rekommenderar främst Zoom, men exempelvis Google Hangout och Skype fungerar också utmärkt.

3. Förbered er kurs

Att hålla Alpha Online är delvis en ny upplevelse. Vår guide här hjälper till med tips på hur olika medarbetare kan komplettera varandra och skapa bästa möjliga kurs online.

GUIDE MEDARBETARE

4. Och Alphahelgen då?

Varje Alphakurs innehåller traditionellt en helg med undervisning om den helige Ande, ofta med övernattning. Hur gör man med den när kursen hålls online?

Vi har samlat ihop tips och erfarenheter från internationella och nationella vänner, du hittar dem på länken här nedan.

TIPS & RÅD OM ALPHAHELGEN


Övriga tips

Vi har frågat kyrkor som anordnat Alpha online om deras bästa tips

☑️ Kommunikation är viktigt: Skicka mail varje vecka med en snabb tillbakablick på förra veckans ämne och blicka framåt inför diskussionerna denna vecka, och be gärna gästerna dela sina tankar tillbaka i ett mail.

☑️ Engagemang: Se till att någon av värdarna är engagerande redan från början av online-sessionen – säga hej till människor, ställ frågor eller kanske berätta en rolig historia.

☑️ Säkerställ uppkopplingen: Om du är värd för Alpha Online, se till att du har en stark internetanslutning. Anslut om möjligt direkt via en Ethernet-kabel. Utrusta ledarna med resurser: Se till att värdarna har laddat ner filmen och har diskussionsfrågor redo.

☑️ Kort och koncist: Vi rekommenderar att ni håller hela sessionen på sammanlagt max 1 timme och 15 minuter, inklusive filmen.
Möjligt upplägg för en Alpha-kväll:

18.45 Bön med teamet

19.00 Start, hälsa välkommen till deltagarna

19.05 Någon rolig historia som ice-breaker (vi vill skratta mycket under en Alphakväll)

19.10 Visa Alphafilmen

19.40 Samtalstid, om antalet deltagare är stort: dela upp i smågrupper (skicka gärna samtalsfrågorna i chatten)

20.15 Avslutning

☑️ Slå på kamerorna: Be alla deltagare att vara i videoläge.

Specifikt för Youth Alpha

Youth Alpha är upplagt så att man stannar filmen vid samtalsfrågorna som kommer ungefär var femte minut. Om ni ser filmerna samtidigt går detta utmärkt även online, annars kan du som samtalsledare använda dem som startfrågor på samtalet när alla sett klart filmen på egen hand.

Möjliga upplägg:

Alt 1.

19.00-20.00 Föredrag med pauser för samtal

20.00 Kort samtal och sammanfattning

20.15 slut

Alt 2.

19.00 Alphafilm

19.45 Smågrupper

20.15 Avslutning

Alpha+Online+Social+Tips1
Alpha+Online+Social+Tips2
Alpha+Online+Social+Tips3
Alpha+Online+Social+Tips4
Alpha+Online+Social+Tips5
Alpha+Online+Social+Tips6
previous arrow
next arrow